Crònica del UOCmeet sobre Internet Of Things

| Cap comentari

Per aquesta nova edició de UOCmeet vam estrenar nova localització a l’espai movistar del Mobile World Centre on es va debatre sobre Internet of Things. Els assistents que van omplir la sala van gaudir de  les ponències d’Ignasi Vilajosana, CEO de WorldsensingXavier Capellades,  i Francisco Javier Zorzano, de Telefónica Digital.

Ignasi Vilajosana va ser l’encarregat d’obrir la sessió i ho va fer remarcant que la tecnologia no només ha facilitat la comunicació entre persones sinó que actualment són les màquines les que es comuniquen entre elles. Per aquest motiu va introduir el concepte Internet of Things com l’evolució natural generada per el constant desenvolupament de la tecnologia.

A continuació va explicar que hi ha tres elements clau que han permès arribar fins a la situació actual: la miniaturització del hardware, l’estandardització de components i les comunicacions wireless.

Pel que fa a la demanda, és el mercat qui la crea. Necessita solucions a necessitats concretes, elements que resolguin problemes reals. Així doncs la finalitat de l’Internet of Things ha de ser aportar una proposta de valor clar, amb un retorn de la inversió molt clar. Aquest concepte l’anomenà l’Ignasi com l’Internet of Important Things, aquell que aporta solucions. També va descriure les Smartcities com aplicacions d’Internet of Things  i va especificar que el flux de dates que provenen de les coses gràcies als sensors és paral·lel al flux de generació de valor, doncs la pròpia ciutat repercuteix en ella mateixa.

Vilajosana va finalitzar el seu torn dient que l’Internet of Things només tindrà èxit si la societat és capaç de generar una economia al seu voltant i aprèn a fer un ús col·lectiu i controlat de l’open data. Amb paraules seves: “no hi ha cap indústria més potent que tot el món pensant a la vegada com resoldre problemes”.

Van continuar la sessió Xavier Capellades i Francisco Javier Zorzano, de Telefónica Digital, per presentar el projecte Thinking Things. Abans de començar amb la seva ponència, van dedicar les seves primeres paraules als emprenedors, advertint que es troben més facilitats per vendre els productes a l’exterior que aquí.

Van fer referència a que cada vegada som més digitals i que, com a conseqüència, es genera molt més tràfic. Una de les propostes de Telefónica és permetre que els seus treballadors dediquin un divendres al mes a projectes que els interessin, de manera que poden presentar propostes d’innovació per finançar.

Per a Xavier Capellades, l’Internet de les Coses no és un tòpic, ha de ser quelcom que es pot tenir a casa. I això és possible gràcies al moviment maker, en el qual la gent es pot fabricar els seus prototips gràcies a la tecnologia i el baix cost d’entrada. Els punts clau del moviment maker són l’estandardització dels components i la comunitat que creu en la idea. El projecte Thinking Things es basa en la modularitat de lego per tal de poder sensoritzar amb aplicacions concretes tot allò que l’usuari desitgi. Cada mòdul és una variable diferent (acceleròmetre, temperatura, pressió…), que es recull mitjançant una web o app.

Acabades les dues ponències es va obrir el torn de preguntes, que en aquesta ocasió va tenir una participació molt activa del públic assistent.  Va sortir el tema dels models de negoci, i Vilajosana va explicar que és en els models secundaris on hi ha oportunitat d’explotació, com a complement de la tecnologia d’Internet of Things. Xavier Capellades afegí que aquest ha de solucionar els problemes de la gent.

Altres temes que es van tractar van ser la privacitat de les dades generades a l’open data, els consumidors com a generadors d’idees i la mentalitat opensource, on es pretén que cadascú pugui muntar els seus projectes amb independència dels seus coneixements tecnològics.

Com a cada UOCmeet, una vegada finalitzat el debat els participants van tenir l’ocasió de fer networking amb els assistents a l’esdeveniment.

Deixa un comentari

Els camps obligatoris estan marcats amb *.