Crònica del UOCmeet Infografia i Visualització de Dades

| Cap comentari

El passat dimecres 17 de juliol ens vam reunir per gaudir d’una nova edició de UOCmeet a l’auditori de Mobile World Centre per parlar sobre Infografia i Visualització de Dades. Per aprofundir en aquesta disciplina vam comptar amb l’assistència de l’Ignasi Alcalde (@ignasialcalde), graduat en Multimèdia per la UOC, màster en Societat de la Informació i Coneixement i cursant el postgrau de Visualització de la Informació de la UPF, l’Alberto Cairo (@albertocairo) considerat un dels infografistes més importants del món i autor del llibre Infografía 2.0: Visualización interactiva de información en prensa, l’Ayman Moghnieh, expert en disseny de sistemes interactius i director d’I+D i col·laboració corporativa a Quadrigram i la Cecília Bofarull Briand (@CeciliaBofarull) fundadora de l’estudi DOMO-A.

Va començar la primera de les intervencions l’Ignasi Alcalde qui va fer una introducció molt interessant sobre què és la infografia i la visualització de dades. Les persones som éssers visuals i per això ha incrementat l’interès per les infografies que aconsegueixen que la informació sigui més visual i dinàmica. Va compartir amb tots els assistents exemples molt innovadors sobre com visualitzar dades en àmbits tan diversos com: el turisme, la política, la religió, la història, la música, l’educació, l’activisme social o dades sobre activitat en xarxes socials.

En segon lloc va ser el torn de l’Alberto Cairo qui va connectar per vídeo conferència des de Miami. Ell ens va parlar dels principis bàsics d’un bon gràfic: la funcionalitat, la bellesa, que siguin reveladors i alhora edificants. Per ell l’elaboració d’un bon gràfic sempre comença per un esbòs i una anàlisi prèvia de les dades. Sempre s’ha d’intentar treballar amb les dades per poder mostrar-les de manera que qui les rebi pugui extreure conclusions reveladores ocultes.

Posteriorment va agafar el torn de paraula l’Ayman Moghnieh qui va presentar els seus projectes sobre visualització de dades. Va comentar que, per ell, el més problemàtic no és accedir a la informació sinó la qualitat (patrons, formats… ) en què es troba aquelles dades.

Va tancar els torns de paraula la Cecília Bofarull qui va compartir amb els assistents el procés típic d’un projecte visual: des de l’encàrrec inicial, els canvis que es troben pel camí i finalment com resoldre la visualització de dades gràficament. Des d’un punt de vista més plàstic, els assistents van poder tenir un contrapunt molt més visual de les infografies i la visualització de dades.

Com a cloenda final va arribar el torn del públic que va enriquir la trobada amb preguntes dirigides als quatre ponents.

[View the story "#UOCmeet: Infografia i Visualització de Dades" on Storify]

Deixa un comentari

Els camps obligatoris estan marcats amb *.