Crònica del UOCmeet sobre Ocupabilitat a la Societat de la Informació

| Cap comentari

El passat dimecres 18 de setembre vam tenir una nova edició de UOCmeet on vam parlar d’Ocupabilitat a la Societat de la Informació a l’auditori del Movistar  Mobile World Centre.

Els encarregats d’introduir-nos en la matèria van ser Josefa Moron (@josefamoron), graduada, tutora i col·laboradora docent de la UOC, que va actuar de moderadora de l’acte, i els ponents Joan Torrent, director del grup de recerca interdisciplinar sobre les TIC, i2TIC i també director de la nova Business School  de la UOC i Ainhoa Morón (@ainhoa),  autora del llibre “De camino al empleo” (Amat, 2012), responsable durant gairebé vuit anys de la definició de diferents productes i serveis que s’ofereixen a InfoJobs i actualment Consultora en Comunicació y Màrqueting Digital a Mostaza Comunicación.

UOCmeet-Ocupabilitat-Torrent

Partint d’aquest punt va continuar la seva intervenció explicant les noves condicions d’ocupabilitat, provocades per la introducció de la digitalització al treball com l’emprenedoria innovadora, la importància de les noves habilitats mentals envers les rutinàries, la interconnexió o l’autonomia del treballador en l’organització de la seva feina.

Torrent va aclarir que tots aquests factors suposen el pas del treball estable al treball continu, un escenari on qui sigui capaç de complir amb les noves condicions, tindrà accés a millors feines i millors salaris. Com a conclusions el doctor va ressaltar la importància del concepte de xarxa i de la interconnexió, i va deixar molt clar que ja no s’ha de buscar ni oferir feina sinó ocupabilitat.

Arran d’aquesta última idea va començar la ponència d’Ainhoa Morán, qui va introduir la rellevància del descobriment de la vocació personal com a primer pas per a aconseguir ocupabilitat. Per reforçar aquesta idea va projectar un vídeo  amb les paraules del pensador Alan Watts basat en la pregunta “què faries si els diners no fóssin importants?”, com a fil conductor d’una idea: hem de trobar les nostres competències personals en allò que ens fa diferents als altres.
Seguint amb aquesta línia, Morán va exposar que un cop identificades les capacitats personals per les que volem apostar, hem d’aprendre a comunicar-les perquè quan els altres parlin de nosaltres tinguin clares quines són.

UOCmeet-Ocupabilitat-debat

Seguidament la moderadora Josefa Moron va obrir el debat amb el públic on es van parlar temes com el paper del sindicat en el treball del coneixement, que segons Torrent hauria d’evolucionar i entrar en temes com la propietat intel·lectual dels treballadors. També es va parlar dels expulsats del món laboral, discussió que va portar a la conclusió de que un dels grans errors d’Espanya és la no valoració de l’experiència.

Deixa un comentari

Els camps obligatoris estan marcats amb *.