Crònica de UOCmeet: Economia col·laborativa

| Cap comentari

El consumidor col·laboratiu és eficient i intel·ligent

Cada vegada sentim més a parlar de termes com economia col·laborativa o consum col·laboratiu. I, tot i que encara hi ha qui ho veu anecdòtic, la veritat és que, dia rere dia, som més les persones que decidim compartir els recursos que tenim, infrautilitzats la major part del temps. La societat de consum ha fet que acumuléssim objectes i propietats sense sentit. Tenim de tot i moltes vegades per partida doble i triple. Però quan ja ho tenim tot (i en excés) l’interès per posseir cau en picat, i l’accés passa a ser més interessant que la propietat. Per què vull tenir un cotxe que només faig servir deu vegades a l’any si puc tenir deu cotxes diferents que s’adaptin a cadascuna de les meves necessitats canviants? El consumidor col·laboratiu és un consumidor eficient i intel·ligent, que moltes vegades comença a compartir per una qüestió tan pràctica com l’estalvi, però que en la major part dels casos acaba adoptant un estil de vida col·laboratiu.

[Per Núria Mañé]  

UOCmeet: Economia col·laborativa   UOCmeet: Economia col·laborativa
UOCmeet: Economia col·laborativa   UOCmeet: Economia col·laborativa
UOCmeet: Economia col·laborativa   UOCmeet: Economia col·laborativa
UOCmeet: Economia col·laborativa   UOCmeet: Economia col·laborativa

En el darrer #UOCmeet vam tenir ocasió de debatre els models de creixement que hi ha darrere les empreses que han creat a partir d’aquesta tendència diversos serveis i negocis. En primer lloc hi va intervenir Javier Creus (Ideas for Change), que amb la seva ponència ens va mostrar les conclusions de l’estudi #loquecrece sobre el creixement en models de negoci col·laboratius a partir de l’anàlisi de cinquanta companyies internacionals que han crescut un 50% o més cada any dels darrers cinc analitzats. En aquesta exposició Creus ens va parlar de les diferències entre serveis, mercats i plataformes i de la conveniència de conceptualitzar els negocis que neixen en aquests moments des de la tecnologia que impera ara, és a dir, la tecnologia mòbil.

A partir d’aquesta exposició vam passar a debatre aquests nous models de negoci amb alguns dels seus protagonistes: Juanjo Rodríguez, fundador de Knok, comunitat d’intercanvi de cases, Mar Alarcón, fundadora de Social Car, el primer servei a Espanya de lloguer de cotxes de persona a persona (el que es coneix com a peer to peer o p2p), i Glòria Molins, fundadora de trip4real.com, una comunitat orientada al lleure i al turisme que connecta viatgers amb persones locals que ofereixen experiències úniques i singulars. A la taula que vaig tenir el plaer de moderar, també hi va participar el ponent Javier Creus, que va tenir ocasió de contrastar el seu estudi amb els casos de les empreses dels convidats.

Després de la primera ronda de presentacions, en què els participants ens van explicar com havien arribat a conceptualitzar una empresa emergent (start-up) d’economia col·laborativa sense saber-ho, vam passar a debatre les maneres de trobar liquiditat i transaccions perquè la idea inicial passi a ser un negoci rendible. Tots els ponents van estar d’acord que la fase prova-error és bàsica quan parlem de models de negoci innovadors en els quals no hi ha experiències prèvies en què podem parar atenció. La rellevància de conceptes com la confiança entre usuaris i les formes de pagament van quedar de manifest, i els ponents també van especificar que les persones que no confien en els altres no són usuaris objectiu (target) d’aquests nous models de negoci. Finalment, i després d’obrir un torn de preguntes, la Mar, el Juanjo i la Glòria ens van donar un titular de les seves expectatives sobre l’any 2014: Social Car vol passar a ser un servei quotidià, Trip4real ens conviden a conèixer-los dient «Passin i vegin» i Knok vol passar d’empresa emergent a empresa.

Si m’hagués de quedar amb una sola idea de les que vam compartir, seria la resposta unànime dels convidats a una de les preguntes del públic: el consum col•laboratiu ha arribat per quedar-se i no s’acabarà quan acabi (si es que acaba) la crisi. Res no tornarà a ser igual (i tampoc no ens cal) perquè hem passat a ser conscients que el consumisme no ens fa més feliços mentre que compartir, en canvi, ens fa més eficients. Tant és així que, si al començament de l’acte només hi havia dues o tres persones que havien fet servir algun d’aquests serveis, dues hores més tard la majoria dels assistents tenien curiositat per a provar-los.

Als qui vulgueu ampliar aquest tema o saber-ne més, us recomano dos webs: el de Ouishare, comunitat internacional de persones interessades a impulsar i difondre l’economia col·laborativa, i Consumo colaborativo, un mitjà de referència en castellà imprescindible si es vol estar al dia de les noticies de les empreses emergents i els serveis del consum col·laboratiu.

Núria Mañé és consultora de comunicació i membre de Ouishare Barcelona.

Deixa un comentari

Els camps obligatoris estan marcats amb *.