Crònica del #UOCmeet: Per què votem poc electrònicament?

| Cap comentari

Vídeo del UOCmeet celebrat el dijous 10 de desembre de 2015

CRÒNICA #UOCMEET SOBRE EL VOT ELECTRÒNIC:

Comença el UOCmeet dedicat al vot electrònic amb ISMAEL PEÑA-LÓPEZ (@ictologist), professor dels Estudis de Dret i de Ciència Política de la UOC, investigador del Internet Interdisciplinary Institute i l’eLearn Centre UOC, plantejant una sèrie de preguntes sobre el vot electrònic. El primer ponent és el vicepresident sènior de Recerca i gerent de Seguretat a Scytl, JORDI PUIGGALÍ, que destaca la importància de gestionar la seguretat amb el vot electrònic, garantint la privadesa i la integritat dels vots. Proposa que també s’implementin mecanismes per trencar la correlació d’ordre dels vots electrònics de com han estat emesos abans de desxifrar-los, i que al desxiframent intervingui més d’un membre de la mesa electoral. Puiggalí considera que es pot millorar el vot postal utilitzant mecanismes electrònics. El següent ponent és JOSEP MARIA RENIU (@jmreniu), politòleg especialitzat en processos electorals, cap d’estudis de Ciència Política i de l’Administració (UB) i membre del CATN, que apunta les noves tecnologies com una eina més que demanda uns requisits específics i mesures addicionals a la pràctica tradicional. Segons Reniu el vot electrònic s’ha d’introduir de forma gradual i creixent, i ha d’aportar un valor social i polític afegit. No s’ha demostrat que el canvi de canal incrementi la participació, però permet la millora per determinats col·lectius. També pot contribuir a la reducció del frau electoral. Fins ara el vot electrònic té massa punts febles tot i que són solucionables. L’última intervenció correspon a MIQUEL BUCH (@MiquelBuch), alcalde a Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, i del Consell de Governs Locals de Catalunya, que explica l’experiència de vot participatiu de fa un any a Premià de Mar, sobre l’expropiació de Can Sanpere. Després d’anar a Suïssa per veure com funciona un referèndum, decideixen que el vot sigui presencial, amb nou dies de votació i una urna falcada a la paret amb webcam. El resultat és una mecànica senzilla i ràpida. La consulta té poca participació, guanya clarament el sí i hi ha un 0,6% més de participació amb el vot presencial.

Deixa un comentari

Els camps obligatoris estan marcats amb *.