Crònica del #UOCmeet: Innovació + Periodisme

| Cap comentari

El primer #UOCmeet de l’any el dediquem a la Innovació i el Periodisme, amb JORDI COLOM, director tècnic de BTV, analitzant pros i contres de realitzar els informatius amb telèfons mòbils la setmana del MWC 2015, i la periodista ANA-ISABEL BERNAL (@anaisbernal), explicant les utilitats professionals que li ofereix el seu mòbil.

El repte diari que es plantegen a BTV suposa que l’equip tècnic i els periodistes treballin conjuntament per realitzar els informatius exclusivament amb tecnologia mòbil. A mesura que passen els dies compliquen les transmissions, amb reporters que estan pel MWC i entren en temps real, emetent des d’un taxi en moviment o incorporant un mòbil a un drone per aconseguir una vista aèria de la ciutat. JORDI COLOM creu que el resultat de l’experiment és interessant, tot i que li falta qualitat. Algun dels inconvenients de l’experiència són els retards no simultanis de la transmissió feta a través d’una xarxa wifi, i que es perden molts detalls degut a què les òptiques dels telèfons són molt angulars. Considera que la tecnologia obra portes a la imaginació i a noves formes d’explicar el que passa, i en determinades situacions pot ser una alternativa.

ANA-ISABEL BERNAL comença la intervenció reconeixent que ha renascut com a periodista gràcies al mòbil. Amb twitter descobreix un nou tipus de comunicació, i amb el seu dispositiu Android, s’adona que les aplicacions li permeten transmetre part dels seus continguts, cada cop amb més definició, amb noves possibilitats comunicatives i cost zero. Repassa les eines que utilitzen alguns mitjans de comunicació per resultar més atractius (Instagram o Periscope), generar més expectació (incrustant vídeos o amb Vine), apropar la informació a un públic més jove (Snapchat per un especial de refugiats siris de la BBC) o nodrir de contingut el seu programa (WhatsApp a BTV o pel programa Carne Cruda). Per Bernal la revolució tecnològica ha d’anar acompanyada d’una evolució social. Destaca que les aplicacions poden ser de gran ajuda pels periodistes però el més important és conservar una sèrie de valors. Acaba fent referència a les possibles màfies amb els materials necessaris per fer mòbils, i destaca la importància de què com a usuaris exigim que hi hagi uns controls en aquest sentit.

El debat de la fila zero

Comença el debat projectant un vídeo amb Oscar Oncina i Javier Cabrera (YOSContenidos), explicant com alguns mitjans formen als seus treballadors perquè puguin retransmetre amb el seu mòbil si els fes falta. Germà Capdevila assegura que les noves eines potencien la professió periodística. Karma Peiró recorda que internet suposa estar constantement aprenent i que hem de donar informació en diferents formats i narratives. Pel que fa a un possible intrusisme per part dels ciutadans, considera que són fonts d’informació que els mitjans poden aprofitar perquè no poden arribar a tot arreu. Ana-Isabel Bernal afegeix que aquestes fonts s’han de contrastar per periodistes que decidiran si tenen suficient potencial per convertir-se o no en notícia. Carles Lamelo proposa que utilitzem la tecnologia per arribar a més llocs en menys temps, reduint costos, i que les empreses aprofitin els remanents per apostar per temes propis i per millorar les condicions dels treballadors. Per Ivan Rosquelles les xarxes socials han de servir per generar interès per després informar-nos. I segons Patrick Urbano hem de diferenciar entre les notícies que són gratis i la informació per la que pagarem.

Deixa un comentari

Els camps obligatoris estan marcats amb *.