Crònica de la sessió dedicada al consum: Del consum tradicional a les noves formes de consum

| 1 comentari

Francesc Xavier Sánchez començava la seva intervenció al UOCTalk dedicat al consum explicant com la legislació influeix en els hàbits dels consumidors. Ens plantejava així la diferència entre l’homus economicus, el consumidor responsable i el consumidor diligent. També feia èmfasi en el fet que hi ha “paraules” que tenen més fortuna que no pas la pròpia normativa i posava els exemples d’expressions buides de contingut legal però que en canvi generen confiança en el consumidor: elaboració pròpia o fet a mà enfront del terme establert per la legislació que és “artesania alimentària”.

rebaixesEn altres casos la praxis ha anat per davant de la llei com és el paradigmàtic cas del desistiment: la possibilitat de tornar el producte si no en quedes satisfet, que va ser inventat pel departament de màrqueting d’una gran superfície i instaurat ara a la gran majoria d’aquestes en el tiquet de compra.

Altres exemples de l’autoregulació “normativa” del mercat eren la gestió de les reclamacions, les liquidacions, els productes de segona mà, etc. Amb tot, Francesc Xavier Sánchez ens demostrava com el mercat crea la seva pròpia “normativa” enfront del marc legal. Tot plegat emmarcat en el model actual de consum, el liberalisme, que es caracteritza per:

-          No sobreprotecció del consumidor

-          Lliure competència

-          Els consumidors són lliures i responsables dels seus actes de consum.

Sánchez deixava clar, doncs, que el mercat acaba funcionant d’una manera no prevista pel legislador.

connecLa segona intervenció de la sessió dedicada al consum estava en mans del company Alumni Marc Roca Verdaguer, que va explicar-nos el seu projecte adreçat a consumidors i comerciants: connecTerrassa connecta el comerç local de Terrassa amb els consumidors, i ho fa utilitzant eines online i offline, oferint una imatge innovadora i creant sentiment de pertinença i comunitat. connecTerrassa promociona, dinamitza i dóna visibilitat al comerç local. connecTerrassa fomenta el consum responsable i de proximitat. Podeu veure el funcionament del projecte en la pàgina de ConnecTerrassa.

Per acabar, Eduard Folch ens va parlar de diferents maneres de consumir, allunyades de les maneres tradicionals, centrant-se sobretot en diferents projectes de monedes complementàries.

1ecoa

Vam poder veure què és el Toreke, el Wir de Suissa, el Sonantes de Nantes, l’EuroCat a Catalunya i el RES, un sistema de crèdit mutu en què participen algunes empreses gironines .

Folch va emfatitzar el vessant social d’aquestes iniciatives, que fomenten el consum de proximitat així com el fet que aquestes afavoreixen la diversitat monetària (existeixen més de 5.000 monedes complementàries al món) vista com un fet positiu i desitjable.

Un comentari

  1. Pingback: Seminaris, conferències, tallers o cursos sobre el dret del consum | Informació i educació per al consum

Deixa un comentari

Els camps obligatoris estan marcats amb *.