Paper vs Digital, un debat esgotat? Us ho expliquem

| Cap comentari

El passat 14 d’abril, aprofitant la proximitat de Sant Jordi, vam dedicar el UOCTalk Terrassa al món del llibre amb un col·loqui amb què volíem esbrinar si la dicotomia entre paper vs digital és ja un debat esgotat. Ens vam reunir una quinzena de persones amb els dos convidats, Maria Nunes i Joan Carles Navarro que, moderats per Teresa Iribarren, van anar desgranant les seves idees entorn del fet lector.

Van sorgir molts temes, tants que es fa difícil fer una crònica completa. Igualment, molts aspectes van quedar pendents per manca de temps (potser en una pròxima edició?), tot i que a Twitter s’ha mantingut un debat paral·lel previ i posterior. Un d’aquests temes estrella va ser la pirateria, inevitable quan es parla de la digitalització de la literatura. També va sorgir el gust que proporciona la lectura en paper pel simple fet de ser plaent als sentits (tacte, olfacte, ritual…) o la crisi del sector editorial, així com el baix índex lector. En aquest sentit es van posar sobre la taula algunes estadístiques reveladores.

Teresa Iribarren va aportar al debat iniciatives com la que van dur a terme Orange i la Biblioteca Nacional Francesa al país veí que ha consistit en oferir al públic una edició enriquida, lliure i gratuïta deCàndid de Voltaire. Lliure, és clar, per a tots aquells que disposin d’un dispositiu Apple!

uoctalk llibre

Es va parlar també, i tothom va estar d’acord en la part positiva d’aquest vessant de la digitalització de la literatura, de la possibilitat que ofereix Internet d’arribar a gent que si no fos per aquesta digitalització no tindria accés a determinats continguts.

Maria Nunes va destacar que no és el mateix llegir literatura que informar-se i que, en conseqüència, la lectura de blogs, de notícies o d’articles en digital no té res a veure amb la lectura culta que, per a ella, indiscutiblement s’ha de fer en paper, per plaer i per convicció personal.

Joan Carles Navarro va fer èmfasi en els avantatges del digital: poc pes, la quantitat d’exemplars que hom pot portar en un sol dispositiu, la tinta electrònica, etc, però també en el fet que possiblement encara no s’ha arribat a un producte digital que pugui superar qualitativament el paper. En aquest sentit, deia, els editors digitals desaprofiten l’ocasió d’oferir al lector un plus al paper. També va voler destacar la facilitat amb què es culpa la digitalització de tots els mals que afecten el sector editorial: reducció del nombre de llibres venuts, baixada dels preus de venda, disminució de l’índex lector i de la comprensió lectora, etc.  

En definitiva, es va veure que realment no existeixen posicions absolutament allunyades i contraposades i és que estimar el paper no implica renegar del digital i a la inversa. Iniciatives com Seebook, que ens van presentar durant l’acte, demostren aquesta realitat.

Deixa un comentari

Els camps obligatoris estan marcats amb *.